hej !

hej det är jag Vanessa, idag var jag på stan,köpte en blus , en stickad brun tröja och en par fjäderörhängen sedan så var jag´emma och efter gick jag till felicia och måla men nu kommer saker till felciia ! /vanessa


organismer i fem olika grupper :
lavar och svampar
urdjur och alger
växter
djur
bakterier


 
Om bakterier inte trivs kan de omge sig med ett skyddande "skal" oc bilda så kalladen vilsporer.. det händer om det tex blir för torrt.. I sporerna kanbakteriarna vila tills de hamnar i en  bättre miljö igen , kanske tusentals år senare.Då öppnas sporer och bakterier "vaknar till liv " igen.

de flesta bakterier saknar klorofyll måste leva på andra organismer och äter då döda växter och djur , del är en viktig del i naturens kretslopp,tillsammans med smådjur och svampar... det kallar nedbrytare.. de frigör nyttiga ämnen i de döda växterna ... näringen kan sedan sugas upp av växter och komma till nytta igen..


en del bakterier vi möter kan göra oss sjuka och få oss att få : halsfluss , lugninframmantion , stelkramp osv , karies kan man få om bakterierna äter maten i munnen .

så här komm pencilliet på : alaexander fleming , under en semester glömde han att ställa bort några odlingar och efter semester såg han något mycket konstigt , runt en mögenfläck fanns inga bakterier , de hade dött.en spor av svampen penicillum notatum hade börjat gro i odlingen., detta nya ämne fick namnet penicillin .

bakterier förökar sig genom att dela sig på mitten , de gör det när de finns gott om mat och är lagom fuktigt , en enda bakterie kan dela sig oc bli till flera miljoner på ett dygn.

så här kallas dem olika bakterier : runda: kockers ,baxciller , spiriller, dem kallas slarvigt för baciller

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback